Practici bune în planificarea unei bucătării

Practici bune in planificarea bucatariei

Practici bune în planificarea unei bucătării

Recomandări pentru instalarea aragazului (sau a plitei) și cuptorului

 

Dacă vă permite spațiul, în planificarea unei bucătării este recomandat să țineți seama de spațiile “tampon” dintre pereți și de zonele de lucru din bucătărie. De regulă, spațiile “tampon” sau spațierele (fillers) sunt formate din corpuri de bucătărie de dimensiuni sub 400 mm. În catalogul nostru, se regăsesc corpuri de 150 mm, 200 mm și 400 mm. Aceste corpuri de dimensiuni mici au un rol foarte important în delimitarea cât mai eficientă a zonelor de lucru dintr-o bucătărie. De exemplu, o bună practică în planificarea bucătăriei este să se păstreze o distanță de minim 400 mm între plită și chiuvetă, și minim 200 mm între peretele lateral și, respectiv, plită, chiuvetă, cuptor și aragaz.

Deși există bucătării având plita, cuptorul sau chiuveta instalate în capetele bucătăriei (poziționate lângă peretele lateral), nu este întotdeauna o practică recomandată, deoarece pot apărea diferite probleme de utilizare, de exemplu: poziția incomodă a mâinilor față de perete când se gătește și riscul de deschidere/închidere a ușii cuptorului (care se poate bloca din cauza pervazului ferestrei, a peretelui strâmb, a unui întrerupător etc.).

Dacă vă permite spațiul, recomandăm instalarea cuptorului într-un corp înalt (jandarm) pentru un acces mai ușor la el.

 

Amplasarea prizelor în bucătărie

 

Trebuie să recunoaștem că în prezent, într-o bucătărie, este nevoie de amplasarea multor prize. Noi am organizat prizele, după prioritate, în 2 grupe: prize A și prize B. Prizele din grupa A se referă la prizele esențiale pentru funcționarea minimă a unei bucătării, fiind folosite pentru următoarele electrocasnice: aragaz (sau plită) și cuptor, frigider, hotă, microunde, centrală termică cu senzor de gaz (acolo unde este cazul) și una sau două prize de serviciu. 

Prizele din grupa B se referă la prizele utilizate pentru alte electrocasnice și aparate specifice, care completează bucătăria, cum ar fi: mașina de spălat vase, mașina de spălat rufe (acolo unde este cazul), robotul de bucătărie, mașina de cafea (filtrul de cafea), termostatul wireless atașat lângă centrala termică (acolo unde este cazul) etc.

Foarte important este ca prizele să nu obtureze deschiderea ușilor, a sertarelor de bucătărie și a ușii cuptorului. Dacă vă permite spațiul, nu recomandăm amplasarea prizelor lângă chiuvetă. De asemenea, foarte important ca prizele pentru cuptor, plită și hotă să nu fie poziționate fix în spatele acestora, ci mai degrabă în lateral, chiar dacă se regăsesc în alt corp sau în afara mobilei de bucătărie. Cu ajutorul unei carote, se poate face gaură între corpuri și se pot trage cablurile de alimentare de la prizele poziționate în lateralul electrocasnicelor.

 

Recomandări pentru poziționarea chiuvetei într-o bucătărie

 

Alegerea poziționării chiuvetei trebuie să țină cont de zona unde se află alimentarea cu apă și scurgerea, fiind amplasată întotdeauna deasupra acestora. Pentru instalarea chiuvetei, ca și în cazul instalării plitei, se aplică aceleași reguli. Este de recomandat să rămână de o parte și de alta a chiuvetei un spațiu, respectiv zonă de blat, de cel puțin 200 mm (dacă vă permite spațiul). Nu recomandăm ca plita și chiuveta să fie plasate una lângă alta, sau chiuveta să fie poziționată lângă un perete lateral, frigider sau corp de bucătărie înalt (jandarm).

 

Utilizarea eficientă a spațiului într-o bucătărie

 

Nu ignorați ergonomia bucătăriei, pentru a dispune de o utilizare cât mai eficientă. Țineți cont de spațiul necesar pentru mișcare și de accesul facil la spațiile de lucru și de depozitare. De obicei, în amenajarea unei bucătării în linie cu insulă, pe colț sau în U, se respectă regula triunghiului, și anume, frigiderul, aragazul și chiuveta se poziționează în configurație de triunghi.

 

 

Accesoriile și spațiul necesar de depozitare reprezintă un aspect foarte important de luat în calcul când se planifică o bucătărie, mai ales când spațiul nu este foarte mare. Dacă spațiul vă permite, încercați montarea unor corpuri înalte (jandarmi) pe un perete secundar. Pentru bucătăriile open-space, frigiderul poate fi mutat pe hol, în cămară, debara, anexă etc., astfel vă va rămâne mai mult loc pentru mobila de bucătărie. Pentru mai mult spațiu de depozitare, pot fi alese corpuri suspendate înalte de 900 mm. De asemenea, eficiența compartimentării corpurilor de bucătărie poate fi crescută prin montarea unor sisteme de sertare și de compartimentare de la Blum.

About the author

Related Posts

Tipuri de bucatarii

Tipuri de mobila de bucatarie

Facebook5Twitter0Google+Pinterest0Linkedin0Deşi bucătăriile sunt de foarte multe tipuri, practic, având opţiuni...

Cum să-ţi comanzi bucătăria online pe kitchens2go.ro

Facebook13Twitter0Google+Pinterest0Linkedin0Tehnologia din zilele noastre poate transforma achiziţionarea unei bucătării într-un...

Simulator 3D pentru bucatarii

Digital Artflow și Sipro lansează pe piața din România bucătăriile Kitchens2Go

Facebook0Twitter0Google+Pinterest0Linkedin0Un nou model de business, care se regăsește deja în...

Continuând să utilizați site-ul, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Mai multe informații.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close